Bemutatkozás - Tárkányi Béla Könyvtár és Müvelödési Ház

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bemutatkozás

Könyvtár

A könyvtár kialakulásának története (olvasó közösségtől a mai könyvtárig)


A második világháború előtt Egyeken több közművelődési,vagy elsődlegesen közművelődési céllal alakult egylet, kör működött. Az Egyeki Olvasókör 1885. március 6-án alakult,majd 1906. január 28-án létrejött a Polgári Olvasókör is.  Egyeken a Múzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa 1906-ban hozta létre a népkönyvtárat, amely az állami iskolaigazgató irodájában volt elhelyezve. Így olvasóteremmel nem rendelkezett, de már volt nyomtatott katalógusa. Kölcsönzés céljából a község lakói részére minden vasárnap délelőtt 8-9-ig díjtalanul rendelkezésre állt.
Az olvasókörök és a népkönyvtárak létrehozását központi elgondolások, a helyi értelmiségek, iparosok és kereskedők könyvigényei és a parasztság polgárosodási igénye is segítette. Az egyeki Községi Könyvtárat 1953-ban, egyes források szerint 1954-ben alapították a megyei könyvtár letéti könyvtáraként. 1953-as évet tekinti alapítási évnek az 1965. április 16-án kelt feljegyzés is, miszerint a
"könyvtár alapításának kelte 1953. július 1. volt".  "Száz falu -száz könyvtár" mozgalom keretében új épület épült, melyben a könyvtár és a Takarékszövetkezet kapott helyet. 1970-ben költözött új helyére a könyvtár és megkapta a Felszabadulási Emlékkönyvtár címet.
A könyvtár 1991-ben felvette a Tárkányi Béla Könyvtár nevet.
2007-ben teljesen különálló felújított épületbe (volt mozi) költözött a könyvtár, ahol már az akadálymentesítés is megoldott volt.
2007 szeptembertől a könyvtár megkapta a művelődési ház feladatait, majd 2008-tól intézményünk kibővült az Egyeki Tájházzal is.
A könyvtár e Magyarország pontként is működik.

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz