Könyv 2010 december - Tárkányi Béla Könyvtár és Müvelödési Ház

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Könyv 2010 december

Könyvtár
 

Peter Darman: Túlélés kézikönyv

1997-ben jelent meg hazánkban Peter Darman: Túlélés kézikönyv című kötete, amely így az egyik első volt a Magyarországon kiadott, természetbeli túléléssel foglakozó könyvek között.
A szerző brit katonai szakíró, mostanra közel két tucat saját művet sorolhat fel életrajzában, köztük olyanokat, mint a magyarul is megjelent SAS enciklopédia - bár azt Steve Crawford írói néven publikálta. Fiatal kora óta érdeklődik a természet iránt, vidéken nőtt fel, gyerekkorában cserkész is volt, a túlélés azonban csak a hadtörténelmi érdeklődésén keresztül került a látókörébe, katonaként nem nyert ilyen jellegű kiképzést, és személyes gyakorlatot sem szerzett a témában.
A könyv alapkoncepciója az volt, hogy egy kötetbe gyűjtse a világ különböző különleges alakulatainak túlélő fogásait. Az író több tucat hivatalos katonai kézikönyvet és szabályzatot használt fel, rengeteg jelentést áttanulmányozott, többek közt a II. világháború észak-afrikai harcaiból vagy a vietnami háborúból. Feldolgozta például a brit 8. hadsereg és a német Afrika-hadtest veteránjainak visszaemlékezéseit is, vagy a zöldsapkások vietnami tapasztalatait. A szerző ezen kívül munkakapcsolatban állt John "Lofty" Wiseman-nel, a világ egyik legnevesebb túlélési szakértőjével is, aki a magyarul is megjelent SAS túlélés kézikönyv című könyv szerzője (érdekes, hogy mennyire változatos címeket tudnak adni a túlélőkönyveknek...), és a tőle tanult dolgokat is felhasználta.
A Darman-könyv alcíme, köszönhetően a fenti koncepciónak végül ez lett: Sajátítsd el a túlélés fortélyait a világ elit fegyveres alakulatainak tippjei segítségével. Maguk a tippek aztán tényleg ott vannak minden második-harmadik oldalon, az alapszöveg közé ékelve. És tagadhatatlan, hogy hasznosak, de az állandósuló, semmitmondó és közhelyszámba menő rengeteg dicsőítő megjegyzés, amely minden egyes tippsorozat bevezetőéjét képezi, egy idő után az agyára megy az embernek.
Az Egyesült Államok Hadserege az elmúlt évtizedek alatt nagyon jól elsajátította a túlélési technikákat. - Az SAS katonái akár a legvisszataszítóbb, ehetetlennek tűnő állatokból is ízletes, tápláló ételt tudnak varázsolni. - A SAS katonái erős, ellenálló menedéket tudnak építeni, melyek minden körülmények közt megfelelnek. - Oroszország rettenthetetlen, hideg égövi harcokra felkészített katonái a Föld e hideg területein is nagymesterei a túlélésnek.
Ez kicsit olyan, mintha mondjuk egy elsősegély könyvben olvasnánk az alábbiakat: A SOTE Sebészeti Klinikájának orvosai valódi mestereivé váltak a vakbélműtéteknek. Ha követed a tanácsaikat, van egy kis esélyed, hogy neked is sikerül. - ez azért kicsit bizarr, nem?
Lássuk, milyen fejezetek kerültek a könyvbe:
A túlélés lélektana, ruházat, felszerelés, utazás külföldön, víz, tűz, élelem, menedék, kötelek, hurkok, fegyverek és szerszámok készítése, elsősegélynyújtás, tájékozódás és jeladás, a természet erői: hideg égöv, hegyvidék, sivatag, trópusok, tenger.
Mint látható, ez alapvetően lefedi a klasszikus túlélőkönyvek témaköreit. A fejezetek tartalmai keverednek itt-ott, mert a hegyi részben is találunk kötéltechnikákat, az egyes égtájaknál pedig az ottani ehető növényekre is kitér, valamint az egészségügyi tanácsok is vissza-visszatérnek.
Az utazás külföldön című rész kissé kilóg a sorból, mert a könyv többi része a természetben való túlélésről szól, míg ez egyértelműen a civilizációs konfliktusokat emlegeti. Ezzel belekapott egy nagyobb témába, amiből viszont csak egy kis szeletet közöl. Hiszen ennyi erővel kitérhetne akkor az urbánus túlélés számos egyéb területére is, mint az önvédelem, emberek előli rejtőzés, járművek használata stb.
A rengeteg jótanács és hasznos ötlet mellett néhány helyen találkozunk pontatlansággal vagy mára elavult nézetekkel.
A barométert, légnyomást taglaló tippek közt olvashatjuk: Ha a légnyomás növekszik és a déli szél nyugatira, majd északira fordul, jó idő köszönt majd ránk. Ez például biztosan nem igaz ebben  formában a bolygó összes pontján, tehát ilyet nem lehet általánosan állítani.
A kullancsok tekintetében a könyv a zsíros krémmel való bekenést említi, amely ellentétes a tudomány mai állásával, ugyanis jelen ismereteink szerint a kullancsot minél gyorsabban és egyszerűen ki kell szedni, minél közelebb megfogva a bőrhöz, hogy legfeljebb a feje tudjon beszakadni.
Az elsősegélyről szóló fejezet alapvetően korrektnek mondható, de meglehetősen szűkös, ezen a téren különösen ajánlott további - orvosi - szakirodalom tanulmányozása. A 107. oldalon említett szívmasszázs végrehajtásánál azt írják, egy óráig is folytassuk. Érdemes tudni, hogy ez igen fárasztó feladat, így egy ember önmagában vélhetőleg sajnos képtelen lesz egy órán keresztül csinálni. Ha többen vagyunk, válthatjuk egymást, és ha van rá mód, egy órán túl is folytassuk. A 110. oldalon ismertetett gégemetszés latin neve valójában conicotomia, az ott szereplő cricothyreotomia helyett. A 115. oldalon mutatják be a szorítókötést, ezt azonban a legújabb orvosi gyakorlat már nem ajánlja, mivel a maradék vérkeringést is leállítja. Helyette a fedőkötés javasolt.

 

Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón - A kupolaváros titka

A három ifjú űrkalandor, Lars, Don és Ariel történetei újra megjelennek! A három kötetes sorozatban minden könyv két-két teljes, önállóan is élvezhető regényt kínál az olvasónak. Első regény: Műkincsrablók a kisbolygón Abban a nagyon messzi, távoli jövőben, amikor majd hosszú éveket fognak tölteni az űrállomások a világűrben, amikor majd robotok bányásszák a távoli bolygók ásványkincseit - három fiú megszökik űrhajós anyja, apja mellől, hogy egy kis rakétával amolyan sétacsónakázást tegyen az űrben. De hát az effajta kalandos szökéseknek a későbbi századokban is messzemenő következményei támadnak, a páratlanul izgalmas események egymást követik, és a gyerekes kalandvágynak már-már tragédia lesz a vége. E regény három ifjú hősére mégsem tudunk haragudni, hiszen ha a sírás fojtogatja is néha a torkukat, megpróbálnak férfi módra viselkedni. Második regény: A kupolaváros titka Don, Lars és Ariel saját maguk vezette űrhajón egy űrhajósképző tanfolyam felvételi vizsgájára utaznak. Az időt persze izgatott tanulással töltik - de nem sokáig. Engedelmeskedniük kell a meteorriadóban elhangzó parancsnak. Szálljanak le a Mars felszínére, ahol a kupolavárosban találnak majd védelmet... Ezzel kezdetét veszi a félelmetes, titokzatos, lélegzetállítóan izgalmas események sora!

 

Julie Friedeberger: Jóga az irodában

A kötet egy túlélő kézikönyv. Egy nagyszerű útmutató, amelyet írója azzal a céllal állított össze, hogy megszabadítson az ülő munka előbb-utóbb kivétel nélkül mindenkinél jelentkező ártalmaitól: az ízületi és izomfájdalmaktól csakúgy, mint a stressztől és kimerültségtől. A könyv lapjain jobbára olyan mozdulatsorokat találunk, amelyek az íróasztal mellett is végezhetők, és pár perc alatt kifejtik jótékony, frissítő hatásukat. A szerző - számos irodai jógatanfolyam tapasztalatával a háta mögött - meggyőződéssel állítja: tartós frissesség és jó közérzet lesz a jutalmunk, ha követjük nagy erőfeszítést nem igénylő tanácsait.

 

Jonathan Rees: Drogok

A drog részesévé vált a modern társadalomnak mind legális, mind illegális formájában. Ez a könyv fontos tényeket tár fel a gyógyszerekről, illetve az egyéb, visszaélésre alkalmas drogokról egyaránt. Miért fordul annyi fiatal a drog felé? Mennyire károsak, illetve okoznak függőséget a kábítószerek? Miért nem hatnak egy idő után az antibiotikumok? Lehet, hogy a jövőben legalizálják majd az összes drogot? A Tudod, miről van szó? sorozat napjaink legvitatottabb témáit tárgyalja. Minden rész először egy személyes tapasztalatot mutat be, majd feltárja a tényeket, a vitatható pontokat és a különböző véleményeket szerte a világban. A speciális vitapontok - melyhez adva van a segédanyag - arra késztetik az olvasót, hogy megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek napjainkban beárnyékolják a világot.

 

Jámbor Mariann: 90 napos diéta

Fogyjunk könnyedén a szétválasztó diéta receptjeivel


A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős karcsúsodás érhető el, a szakértők szerint jojó effektus nélkül, vagyis a leadott kilók később nem rakódnak vissza. Ahhoz, hogy a fogyás alatti időszak minél könnyebben elviselhető legyen, igyekeztünk nagyon sok változatos receptet összeállítani, és azokat kívánatos ételmodellekkel megjeleníteni. A diéta időtartama alatt ügyelni kell arra, hogy az étkezés minden alkalommal élvezetet nyújtson, így a szebb vonalakat szinte szenvedés nélkül lehet elérni. A fejezetekben található recepteken kívül egyszerűbb, főzőcskét nem igénylő ebéd vagy vacsora is fogyasztható (ilyen lehet a szénhidrátnap vacsorájára például a csökkentett zsírtartalmú popcorn vagy kacsazsírral vékonyan megkent zsemle paprikával, fehérjenapon a fűszeres túró sajttal, uborkával, stb.). Mindenki saját ízlése szerint válassza meg a napi étrendjét, az egyszerű szabály szerint összeállított ételféleségek közül. A rendszeres testmozgás, akár egy kiadós séta formájában, természetesen elengedhetetlen.

 

Dean R. Koontz: A lélekgyűjtő

A halottlátó című regényben megismert Odd Thomas, ez a különleges képességekkel megáldott fíatalember újabb rejtély nyomába ered. Egy napon Odd éjszakai nyugalmát egy szellem zavarja meg, akinek fiát, Dannyt elrabolják. A fiú Odd gyermekkori jó barátja, s egy különleges betegségben szenved. Mindenki a legrosszabbtól tart, de Odd vállalja, hogy megkeresi Dannyt, és hatodik érzéke segítségével el is jut hozzá. Útja során nemcsak világunkban rekedt halott lelkekkel találkozik, hanem egy különösen ravasz és gonosz ellenféllel is meg kell küzdenie, aki valójában Odd lelkét akarja megszerezni.

 

Danielle Stee: Váltságdíj

Peter Morgan négy hosszú év után szabadul egy kaliforniai fegyházból. Szent fogadalmat tesz, hogy a továbbiakban úgy él, hogy rég nem látott kislányai is büszkék lehessenek rá. Vele szinte egy időben lép ki a börtön kapuján Carl Waters. Ő huszonnégy évet ült emberölésért. Aznap este, tőlük több int háromszáz kilométerre, Ted Lee nyomozó is hazatér csendes, San Francisco-i otthonába. Huszonkilenc éve csak a munkájának él, házassága tönkrement. Fernanda Barnes a város elegáns negyedében lakik három gyermekével. Szép családdal, gyönyörű otthonnal, gazdagsággal kényeztette a sors, ám most súlyos gondok gyötrik. Négy hónapja vesztette el a férjét, akinek tehetségéről, szerencséjéről, mesés gazdagságáról ódákat zengtek az újságok. Ki gondolná, hogy mindez már a múlté, hogy régi életükből nem maradt más, csak az óriási adóssághalmaz? Az asszony úgy érzi, ennél nagyobb veszteség már nem érheti. Nem is sejti, hogy gonosz erők szövetkeznek ellene és gyermekei ellen, hogy megszerezzék - immár nem létező - vagyonát. Ekkor csönget be hozzájuk Lee nyomozó...

 

Vavyan Fable: Mesemaraton - Emlékfutam

Hella Postor, a dúsgazdag öreg hölgy a hajdani Mesemaraton nevű lovasverseny iránti nosztalgiából újabb tusát szervez, Emlékfutam néven. Szívesen látná az egykori résztvevőket, ám néhányuk még nem töltötte le életfogytiglaniját. Szabadlábon lévő kedvencei Michel és Athéna Redford - immár utódot nevelnek, lovat tenyésztenek. Az indulók között találjuk Braydent, az eskető szándékú maffiások elől szökő lóidomárt. A könyvírás miatti depresszióban szenvedö, vezekelni vágyó, magyar gyökerű Allegrát. A fojtogató szeretetű családja által hajszolt, hetvenéves guminőt, Bizsut. A kudarcos frigyéből kiválóban lévő férjet, valamint annak sportos múltú, harcias exnejét; ők futamhosszat lakoltatják-kesergetik egymást. A versenyen leljük Szeplőtelenkét, a Hogyan legyünk szüzek? című nyomtatott gyöngyszem médiacsinnadrattára éhes szerzőjét. Továbbá bogarasokat, fétisimádókat, ex- és szextrómeket, sírlényeket - valamint az őket kergető/kísérő priuszosokat, házastársakat, médiásokat, vámpírvadászt, dilidokit. A veszélyes történet főleg lovon, kísértethotelben és asztal alatt játszódik.

 

Molnár Róbert: Első pecáskönyvem

A pecázás nem csupán annyi, hogy kifogjuk a halat a vízből!
A vízpart illata, a madárdal, a vízfelszínen csobbanó halak, a parton szaladó cickány és a fűben kúszó vízisikló mind-mind a horgászat része. Remélem téged is elvarázsol majd ez a világ, ám ha halat is akarsz fogni, akkor meg kell tanulnod egyet s mást...

 

A megkoronázott majom - Állatmesék

A kilenc kedves állattörténetet bemutató, igényes illusztrációkat tartalmazó kötetben a gyerekek tanulságos meséket olvashatnak, amelyekben egyebek között egy megkoronázott majommal, ravasz denevérrel, kárókatonával, hiszékeny halakkal, galambbal és hangyával, szerencsés koldusokkal találkozhatnak. A történetek klasszikus mesék egyszerűbb kivonatai.

 

Állatmesék - Az álruhás farkas

A gazdagon illusztrált, nagyalakú kötet kilenc mesét tartalmaz, amelyek mindegyike híres meseírók történetei nyomán készült. A kedves történetekben találkozhatnak a gyerekek többek között az álruhás farkassal, a kakassal és a rókával, a tölggyel és a náddal, egy eszes sarlatánnal, egy áruló békával és három meglehetosen különleges naranccsal.

 

Zelk Zoltán: Égig érő körtefa

Esténként lefekvés előtt, hétvégén vagy akár egy esős délutánon, amikor nem lehet kimozdulni a lakásból, kellemes időtöltés lehet az egész család számára egy kedves mese. A színes gyerekvilág, a bájos szereplők könnyen lekötik a figyelmet és megindítják a lurkók fantáziáját, mert a mese mindenkit elbűvöl és megbabonáz. A gyermekek képzelőereje ilyenkor szárnyra kelhet: olyan birodalomba repülhetnek, melyben maguk is a történet részévé válhatnak, akár átúszhatják az Óperenciás tengert vagy megmászhatják az Üveghegyet is. E kötetünkben csodálatos meséket gyűjtöttünk egy csokorba Zelk Zoltán munkáiból, a gyönyörű illusztrációk még izgalmasabbá teszik az egyébként is kedves történeteket.

 

Sam, a tűzoltó nagykönyve

Nagy a sürgés-forgás a tűzoltóságon! Samnek és társainak mindig készenlétben kell lennie, hogy ha bárhol tűz ütne ki, azonnal odasiethessenek. A tanulságos történetek mellett számos játékos feladatot találsz, amelyek megoldásával csak úgy repül az idő.

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz