Könyv 2009 november - Tárkányi Béla Könyvtár és Müvelödési Ház

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Könyv 2009 november

Könyvtár
 

OBAMA - A kampányról üzletembereknek

Két hibát lehet elkövetni. Az egyik, ha elhisszük, hogy a gazdaság és a politika hasonló logika mentén működik, és ha mondjuk a gazdaságot már jól ismerjük, mindent tudunk a politikáról is. A másik, ha nem vesszük figyelembe azokat az innovációkat, amelyek a politikában vagy a gazdaságban születnek, és hasznosak lehetnek a másik alrendszerben is. Ez a könyv segíthet abban, hogy a második hibát egyetlen gazdasági döntéshozó se követhesse el. - Török Gábor politológus.

 

Adrian Mole és a kis kétéltűek

"1991. január 1. kedd. Újévi elhatározásaim: 1. Kiadatom a könyvem. 2. Megnyerem a Booker-díjat. 3. Elveszem Pandorát. 4. Naponta zoknit cserélek. 5. Otthagyom a Környezetvédelmi Hivatalt. 6. Nem öntöm a tealeveleket a WC-be. 7. A világbéke ügyét szolgálom. 8. Időben visszaviszem a kikölcsönzött videókat. 9. Megszerzem a jogosítványt. 10. Csak fölözött tejet iszom. 11. Szakállat növesztek. 12. Kibontom a cipőfűzőmet, mielőtt leveszem a cipőt. 13. Igyekszem türelmesebben viselkedni társadalmunk reménytelen, hátrányos helyzetű egyedeivel, mindenekelőtt a szüleimmel. 14. Eldöntöm, hogy van-e Isten."

 

Koontz, Dean R.: A legsötétebb éjszaka

Amy Redwing élő legenda a kutyabarátok között. Életét egy golden retrieverek megmentésére alakult dél-kaliforniai szervezetnek szenteli. Brian McCarthy azonban, akinek érzelmeit a lány nem viszonozhatja, fölöttébb különösnek találja Amy viselkedését, és megrendítő titkot szimatol a háttérben. Senki sem lepődik meg, amikor Amy az élete kockáztatása árán megmenti Nickie-t a golden retriever szukát, majd befogadja. Közte és a kutya között azonnal szoros és rejtélyes kötelék alakul ki. Ám a Nickie érkezésével együtt járó örömöt különös események sora árnyékolja be. Egy baljóslatú idegen. Egy titokzatos betörés. És az a kínzó balsejtelem, hogy valaki Amy minden lépését figyeli, és bárki legyen is az, nincs egyedül.

 

TIA STANMORE: PILATES - GERINCTORNA - nyak-, váll- és hátgyakorlatok

Az emberek több mint 80 százalékát kínozzák gerincbántalmak életük valamely szakaszában. Ezeket legtöbbször a rossz testtartás és az izomzat gyengesége okozza. A könyvben ismertetett Pilates-alapú gyakorlatsorok megerősítik az izmokat,javítják a tartást, és megszilárdítják az ízületeket, ezáltal jótékony hatást gyakorolnak a gerincre.

 

Phyllis Vega: MIT ÁRUL EL A SZÜLETÉSNAP?
366 LÉLEGZETELÁLLÍTÓAN PONTOS ISMERTETŐ

Mélyreható elemzést kínáló, mégis élvezetes stílusban íródott munkájában Phyllis Vega, az asztrológia nagymestere fölfedi, milyen sorsot tartogatnak ön és ismerősei számára a csillagok. Lendületes, ugyanakkor lenyűgözően pontos ismertetői bepillantást engednek az év egy adott napján született emberek jellemébe, személyiségébe, magánéleti kapcsolataiba és karrier lehetőségeibe. E könyv révén olyan dolgokat is megtudhat önmagáról, partneréről/hitveséről, családtagjairól és barátairól, amiről korábban nem volt tudomása.

 

Macdonald, John: A II. világháború nagy csatái

"A II. világháború leglátványosabb hadjáratainak rendkívül alapos és pontos leírását kapja kézhez az olvasó. A tereprajzi térképekből számítógépes grafikával készített ábrák mutatják be a csatamezőkön alkalmazott taktikát és a terepviszonyokat. Több száz színes illusztráció, ábra és térkép tárja az olvasó elé a csatatereket, a harcrendeket, a csapásokat és ellencsapásokat. Diagramok és szöveges részek magyarázzák a katonai felszereléseket és használatukat. A csaták részvevőiről - a magas rangú tábornokoktól a civil önkéntesekig - készült fényképek megragadják a diadal és a vereség pillanatait. E gazdag képanyag és a rengeteg szöveges információ egyedülálló összefoglalást nyújt 50 év távlatából visszatekintve történelmünk e viharos korszakára."

 

Guinness World Records 2010 - Az évtized könyve

Benne: az évszázad száz leghíresebb rekordere; sosem látott képek; rekordok, melyeket sohasem sikerült megjavítani, és még sok minden más! Egyes rekorderek olyanok, mint a buszok (ami azt illeti, egyes rekorderek nemcsak olyanok, hanem azok is - például a Kongói Demokratikus Köztársaságban közlekedő 32,2 m hosszú Super City Train, mely a világ leghosszabb busza) -, órákig várhatunk rájuk hiába, aztán egyszerre egy csomó jön belőlük. Vegyük például a legmagasabb férfi kategóriáját: évekig vártunk az új jelöltre, aztán egyszerre öten is jelentkeztek.
Néhány szót az idei kiadás újdonságairól. Az évtized vége jó alkalmat kínált a visszatekintésre, hogy megnézzük, melyek voltak az elmúlt 10 esztendő legizgalmasabb, legjelentősebb vagy éppen a legnagyobb hatású rekordjai. Ki is válogattunk 100 rekordot 10 különböző kategóriában, melyekkel könyvünk lapjain találkozhat. Hogy könyvünk tartalma a lehető legfrissebb és legaktuálisabb legyen, nagy hangsúlyt fektettünk az év legtöbbet tárgyalt témáira, így a környezetvédelmi kérdésekre, a világgazdaságra, a kalózkodásra, valamint a terrorizmus és a háborúk problémájára. Ugyancsak figyelemmel kísértük a kalandorok világát és a legújabb tudományos felfedezéseket és vívmányokat is. Természetesen a régi kedvencek sem hiányozhatnak, legyen szó a sportról, az állatvilágról, az emberi testről, a világegyetemről vagy akár az emberi teljesítményekről. Magas tinik, magasabb törökök, még magasabb tornyok - hatalmas évet hagytunk magunk mögött a rekordok világában, s ahogy mindig, mi mérőszalagjainkkal most tűzközelben voltunk.

 

Peter Boxall (SZERK.): 1001 KÖNYV AMIT EL KELL OLVASNOD, MIELŐTT MEGHALSZ
A REGÉNY TÖRTÉNETÉNEK TELJES KÖRŰ KRÓNIKÁJA

Egy remek és bátor kézikönyv a világ képzeletét megragadó regényekről és szerzőkről. Hasznos kalauz a könyvekhez, amelyek - akár kritikai sikerként, akár kultuszműként - hatást gyakoroltak ránk...

 

Sundance, Kyra - Chalcy:
101 kutyatrükk - Gyakorlatok lépésről lépésre - az engedelmesség

Ő a barátod, a társad, a testőröd, a kutyád. Te pedig az élete, a szerelme, a falkavezére vagy. A tiéd lesz és az is marad, hűséges lényként szívének utolsó dobbanásáig. Tartozol neki annyival, hogy méltónak találtass feltétlen szeretetére. A 101 kutyatrükk kitűnő lehetőség arra, hogy közelebb kerülj a kutyádhoz, segíts neki beilleszkedni a családba, folyamatosan fejleszd szellemi és fizikai képességeit. - trükkök gazdag tárháza - instrukciók lépésről lépésre - bonyolultabb trükkök részekre bontása Valamennyi lépést fényképek illusztrálnak!

 

McBain, Ed: Holtomiglan-holtodiglan

Meg nem tudnám mondani miért, de valami fatális tévedésből kifolyólag ezt a történetet is beválogatták Columbo felügyelő esetei közé. Ami egyrészről megtisztelő, hiszen jó értelemben minősíti az eredetit, másrészt – és ez sajnos hangsúlyosabb, mint az első érv -, baklövésnek tartom a választást. Elvégre Columbo köztudottan magányosan végzi munkáját, igazság szerint némi fazonírozás után elmehetne magándetektívnek, kollégái az esetek többségében csak statisztálnak mellette. A Holtomiglan-holtodiglan ellenben kimondottan csapatjátékra épülő ügy, ahol nem az egyén zseniálisan működő szürke agysejtjei játszanak nagy szerepet, hanem a rendőrség rutineljárásait csoportosan végrehajtó, a sorra felmerülő szálakat egyenként és aprólékosan ellenőrző nyomozók együttes munkája a meghatározó. Ez annak rendje és módja szerint érvényesül is a könyvben, míg a film valami felemás megoldást kínál - vagyis szokás szerint az jár jól, aki a nyomtatott verziót választja.Az mindenesetre örömteli hír, hogy úgy tűnik, ismét van egy kiadó, amely felkarolja Ed McBain regényeit. Holtomiglan-holtodiglan című regény a 87-es körzet immáron oszlopos nyomozójának, Bert Klingnek az esküvőjén kezdődik, majd számos váratlan csavar után, két nappal később ér véget. A fenti időpontok között nem csupán a házassági ceremóniának és azt ezt követő fogadásnak lehetünk szemtanúi, hanem egy bűnténynek is.Amely ezúttal rendőrt is érint - így érthető, ha a körzet (és a szomszédos körzetek) egyenruhás testületének tagjai idegesek, és mindent sokkal komolyabban vesznek. Informátorok, közrendőrök és nem utolsó sorban a korábbról jól ismert nyomozók (Carella, Meyer, Kling) teszik a dolgukat, miközben egyre jobban aggódnak a végkifejlet miatt. Amire az előjelek alapján valljuk be, minden okuk megvan, hiszen az újdonsült férjnek korábban nem volt szerencséje a nőkkel. Első szerelmét lelőtték egy bolti lövöldözés során (ezt önálló regényként is megírta McBain) és később sem voltak sikeresek a kapcsolatai. Mivel érintettsége folytán mindenki elfogult az ügyben, külsősként Ollie Weeks nyomozó erősíti a csapatot, aki a szomszédos körzetből érkezik, és bár hamar kivívja a többiek ellenszenvét, ötletei vitathatatlanul hasznosak. Csak ne lenne olyan büdös. Klasszikus McBain történet, ami ideális bevezető lehet az új olvasóknak, és tökéletes nosztalgiadarab a régi rajongók számára, hiszen minden megvan benne, amiért szeretni lehet a bűnügyi riporterből íróvá átminősült szerző műveit.

 

Ed McBain: Üdv a főnöknek

"A holttesteket egy fedetlen árokban találták, a 87-es körzet legészakibb csücskében... A hat holttest egymás hegyén-hátán feküdt a sárszínű jégen. A jeget más is elszínezte. Vér. A holttestek meztelenek voltak. Meztelenségüktől még hidegebbnek tűnt az éjszaka."Három férfi, két fiatal lány és egy csecsemő az áldozat. Ed McBain hősei, a 87-es körzet nyomozói (Carella és Kling) alig térnek magukhoz e brutális kivégzések láttán. A csecsemő aztán végképp kibillenti őket az egyensúlyukból. Pedig a java még csak most kezdődik. Három banda garázdálkodik a városban, akik folyton háborúznak egymással. A Lázadó Jenkik elnöke eltökéli, hogy - leszámolva a Skarlát Bosszúállókkal és a Halálfejekkel - egyszer s mindenkorra rendet csinál. Innentől pedig elszabadul a pokol. Az áldozatok egyre csak szaporodnak, mígnem szabályos tömegmészárlásba torkollik a békeakció. Mindez egy bomlott elme agyszüleménye. Vagy inkább egy mindenre elszánt, puritán erkölcsi nézeteket valló, álszent, békéről papoló aberrált gazember manipulációja, amelynek a helyét nem találó, kallódó, frusztrál fiatalok könnyen áldozatul esnek. E képzeletbeli városban csakúgy, mint nem is egyszer az emberiség történelmében...

 

McBain, Ed: Kezet rá fiúk!

Már vagy három napja esett, csak esett az eső, mintha sosem akarna elállni többé. A 87-es körzet egyik gyalogrendőre kint strázsált az utcán, és semmire sem vágyott jobban, mint egy meleg, száraz helyre, esetleg némi borocskára a csontig hatoló nedvességben. És akkor hirtelen megpillantott egy gazdátlan táskát a buszmegállóban. De amit talált benne, az még az esőnél is rosszabb volt: egy kéz, egy kicsivel a csukló fölött levágott kéz, összekaszabolt ujjbegyekkel, hogy még csak ujjlenyomatot se lehessen venni róla. Nem is halad az azonosítás, és amikor végre találnak valami nyomot, az többnyire tévútra vezet. Közben kisiklott emberi sorsok villannak fel Carella nyomozó és társai előtt, szerelmi bonyodalmak, árulások, hazugsággomolyok kavarognak az ügy körül, és az eső verte szürkeség meg a kibogozhatatlannak látszó ügy nyomán a csapatban is feszültségek keletkeznek, amelyeket szintén nem könnyű kezelni. Végül a szívós nyomozás eredményeként mégis csak fény derül az áldozat kilétére, aki ráadásul nincs is egyedül. A kettős gyilkosság elkövetője és különös körülményei sokkolóan hatnak a 87-es körzet tagjaira, s bár az érzékeket eltompító és megzavaró eső már rég elállt, a valóság és a képzelet határa e megoldott bűntény fénytörésében mégis szinte elmosódni látszik....

 

Nora Roberts: MORRIGAN KERESZTJE

Összecsapás készülődik a jó és a rossz erői között, több idősíkon kibontakozó háború. Lilith, az alvilág démonja, a vámpírok királynője maga köré gyűjti vazallusait. Morrigan istennő vállalkozik arra, hogy szembeszálljon a sötét erők parancsolójának világok elpusztítására törő terveivel. Vele tart az általa toborzott hattagú csapat, mely különös embereket és lényeket egyesít a magasztos cél érdekében: egy nagy hatalmú varázslót, egy rejtelmes képességekkel megáldott boszorkányt, egy tudós hercegnőt, egy alakját változtató harcost, egy démonvadászt s végül egy különös figurát, aki nem más, mint egy évszázadokkal korábban lelkét vesztett vámpír.  
Hoyt Mac Cionaoith, a varázsló belekiáltja elkeseredését a viharba, és szembeszáll a gonosszal, mely kiszakította testvérét a családjából. Lilith sok ezer éve uralkodik, s az idők során számtalan embert kerített hatalmába örökkévalóságot ígérő csókjával. Nincs szándékában megállni, míg uralma alá nem hajtja a jelen világot, s el nem pusztítja a jelenkoron túl létező parányvilágokat.
Hoyt Morrigan istennőtől kapta a hatalmát, az ő segítségével gyűjti össze a kiválasztott harcosokat, akiknek ereje legyőzheti a gonoszt. Hoyt ebben a körben, sok száz évvel később, a jövőben tanulja meg, milyen erős lehet szíve és szelleme. A szélesen hömpölygő mese elmossa a határvonalat a valóság és a többi világ között, miközben összecsapnak azoknak a férfiaknak és nőknek a szenvedélyei, akik vállalták a küzdelmet az emberiség sorsáért.
A Morrigan keresztje a New York Times bestsellerlistájának élén álló Nora Roberts új trilógiájának első kötete.

 

Nora Roberts: ISTENEK TÁNCA

Blair Murphyre új feladat vár. A démonvadásznak, aki eddig magányosan járta útját, meg kell tanulnia, hogyan működjék együtt a többiekkel miközben érzelmei választás elé állítják - engedjen-e vonzalmának, ha a szerelem az áthidalhatatlan világok között eleve kudarcra van ítélve?
Miközben a kör a végső összecsapásra készül, a helyszín megváltozik: egy írországi dolmen átjáróként szolgál egy régmúlt időbe és helyre, ahol valamennyien találkoznak végzetükkel, s miközben bátorságuk próbára tétetik, a szívük egymáshoz kapcsolja őket, ahogy még sosem...

 

Nora Roberts: A NÉMASÁG VÖLGYE

Összecsapás készülődik a jó és a rossz erői között, több idősíkon kibontakozó háború. Lilith, az alvilág démonja, a vámpírok királynője maga köré gyűjti vazallusait. Morrigan istennő vállalkozik arra, hogy szembeszálljon a sötét erők parancsolójának világok elpusztítására törő terveivel. Vele tart az általa toborzott hattagú csapat, mely különös embereket és lényeket egyesít a magasztos cél érdekében: egy nagy hatalmú varázslót, egy rejtelmes képességekkel megáldott boszorkányt, egy tudós hercegnőt, egy alakját változtató harcost, egy démonvadászt s végül egy különös figurát, aki nem más, mint egy évszázadokkal korábban lelkét vesztett vámpír.
A végzet lépésről lépésre sodorja őket Geall földjére, onnan pedig a Némaság völgyébe, ahol szembe kell szállnink a démonok hadseregével. A világok sorsa rajtuk múlik, miközben kivételes képességeiket, bátorságukat és lelkierejüket vetik latba a gonosz feletti győzelemért. Geall királynője vezeti a csatát, akinek egyben a szívében lakozó új érzelmekkel is meg kell küzdenie - vajon kitart-e mellette az a férfi, akinek megadatott az öröklét, ám az idő tagságában képtelen megbirkózni szerelnie halandóságának gondolatával? Eközben az összecsapás küszöbön áll... Ki tér vissza Geall biztonságos földjére, ki vész oda, s mi lesz a hattagú kör sorsa a háború után?

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz