"Az Egyeki Manók Tánccsoport és az ETKIKI Irodalmi Színpad új előadásaihoz szükséges eszközfejlesztésekre" című pályázat - Tárkányi Béla Könyvtár és Müvelödési Ház

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

"Az Egyeki Manók Tánccsoport és az ETKIKI Irodalmi Színpad új előadásaihoz szükséges eszközfejlesztésekre" című pályázat

 
 
 

ETKIKI Irodalmi Színpad


Az ETKIKI Móra Ferenc Általános Iskola Irodalmi Színpada már több éve sikeresen működő egyesület, melynek tagjai, akik a helyi általános iskola felsős, illetve az idei tanévtől fogva már alsós évfolyamok diákjai mindig lelkesen lépnek fel helyi illetve megyei, városi rendezvényeken egyaránt. Még az sem vette el a kedvüket, ha egy-egy előadáson a saját maguk által készített jelmezekben kellett fellépniük. Az irodalmi színpad, anyagi forrás hiányában, nem büszkélkedhet sok kellékkel, jelmezzel, de a 2011 tavaszán, a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázat lehetőséget nyújtott arra, hogy bővítsük ezt az eszköztárat.
Az ETKIKI Móra Ferenc Általános Iskola Irodalmi Színpada 2011. december 12-én a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatot megnyerte, így színvonalasabbá varázsolhatta a Weöres Sándor Színjátszó Találkozóra betanult Tamási Áron: Ördögváltozás Csíkban című színdarabját.
A pályázati pénzt az irodalmi színpad teljes egészében jelmezek vásárlására használta fel.
A jelmezek megvásárlása után a gyerekek még szívesebben, még nagyobb lelkesedéssel folytathatták a próbákat. Nagyon tetszett nekik a korabeli öltözék, így jobban bele tudták élni magukat a játékba.
Az első, s egyik legfontosabb fellépésünk volt a Weöres Sándor Színjátszó Találkozó, amit immár a hagyományokhoz híven Hajdúnánáson rendeztek meg. A rendezvény igen színvonalas, rengeteg (idén 19!) fellépő műsorát tekinthették meg  a meghívott vendégek és versenyzők. Voltak ott profi, színjátszást már évek óta tanuló csoportok, illetve lelkes amatőrök(akárcsak a mi kis csapatunk). A rendezvény egész naposra sikerült, de a gyerekek türelmesen és fegyelmezetten figyelték az egymás után fellépő társaikat. Az ETKIKI Irodalmi Színpada utolsó előtti volt az előadások sorában. A bemutató jól sikerült, a gyerekek pontosan és szépen adták elő a színdarabot. A zsűri bronz minősítéssel jutalmazta a produkciót. Az értékelésben külön kiemelték a jelmezek korhű jellegét, amit nagyon fontosnak tartott a zsűri. Ők voltak az egyetlen olyan csapat, akik pályázati támogatás segítségével tudták még színvonalasabbá varázsolni a műsorukat. Elmondták, hogy a gyerekek a témához illően öltöztek fel, nem feszengtek a jelmezekben, vagyis látszott rajtuk, hogy többször is volt alkalmuk jelmezben próbálni.
A gyerekek nagyon örültek a minősítésnek és a zsűri dicsérő szavainak.Hajdú-Bihar Megyei Diákszínjátszó Fesztivál


A további tervezett előadások ideje és helye:

  • 2012. július 21. - Radzin Podlaski - Kispereg testvérvárosi találkozó

  • 2012.augusztus 10. Hagyományőrző kézműves tábor -  Egyeki Tájház udvar

  • 2012. augusztus 20. - Egyek - Tiszadorogma Kompkikötő Vesszős-Nap

  • 2012. október 14. - Könyves Vasárnap a helyi könyvtárban

  • 2012. december - Idősek Karácsonya a helyi önkormányzat szervezésében


Előreláthatólag a felsorolt rendezvényeken fog iskolánk irodalmi színpada a kiválasztott színdarabbal és ezáltal a pályázaton nyert jelmezekkel fellépni.
Iskolánk irodalmi színpada felelős minden iskolai és községi nemzeti ünnep megszervezéséért, így a jelmezeket máskor is fel tudjuk használni, ami által még színvonalasabbá tehetjük az előadásokat.
Az ünnepségek, amelyekhez a pályázaton nyert jelmezeket fel lehet használni:

  • október 6.

  • március 15.

  • június 4.

Az elmúlt tanév sikerein felbuzdulva egyre többen szeretnének csatlakozni az irodalmi színpadhoz, sőt, az iskolánkból idén elballagó diákok közül többen is jelezték, hogy továbbra a csoport tagjai kívánnak maradni, a próbákon, előadásokon részt venni.


Kiss-Menyhárt Éva
ETKIKI Irodalmi Színpad vezetője

 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz